sobota 12. septembra 2009

Charlaine Harris - Dead Until Dark (Southern Vampire Mysteries #1)


Úvodná kniha série, do ktorej sa väčšina ľudí začítala až po začatí vysielania seriálu True Blood, ktorý bol knihou inšpirovaný. Paradoxne – mnohí siahnu skôr po DVDčkach s kompletnou prvou sériou, než po knihe, ktorá to všetko spôsobila. Kľúčové slová? Louisiana, čašníčka, malomestské dievča, upíri. Upíri? Pozastavme sa pri tom. Nie, nejde o žiadnu kópiu Twilightu, romantiky si užijete zhruba na desiatich stranách, no o istom vegetariánstve sa dá hovoriť. Presnejšie o „vegetariánskej“ syntetickej krvi vynájdenej v Japonsku, ktorá prinúti upírov, aby svoju existenciu odhalili spoločnosti. A tam to všetko začne.

Hlavná časť deju sa odohráva v malom mestečku Bon Temps, presnejšie v bare, kde pracuje hlavná hrdinka Sookie. Od „veľkého odhalenia“ (ako upíri nazývajú predstúpenie pred spoločnosť) túži len po stretnutí s upírom, čo sa jej i vyplní v podobe tajuplného Billa, pri ktorom zabúda i na svoju „chybu v kráse“ – telepatiu, či počutie myšlienok ostatných. Na Billa ju uplatniť nemôže a i preto ju polo-živý či skôr neživý ľudia lákajú stále viac a viac. Pri čoraz častejších stretnutiach s Billom zisťuje, že „nový režim“ pitia umelej krvi nie je všetkým po chuti a častokrát sa vďaka tomu ocitne v situáciách, ktoré vás len tak nedovolia knihu odložiť.

Spisovateľka Charlaine Harris prešla po úspešnej sérii kriminálok na čoraz obľúbenejšiu „upírsku“ tému, hoci je to už nejaký ten rôčik odkedy vyšlo Dead Until Dark v prvom vydaní. Obdivuhodný je jej talent napísať už v poradí deviatu knihu (chystajú sa ďalšie tri) a stále nestratiť čitateľov – ba čo viac, lákať na svet upírov vikingov, metamorfov či vlkolakov čoraz viac ľudí. Vytknúť sa dá jedine až prílišné opisovanie banálnych činností hlavnej hrdinky – napríklad je úplne zbytočné v priebehu kapitoly niekoľkokrát opisovať, ako išla na nákup, či kosila záhradu. Na mojom konečnom verdikte to však nemení nič – kto má chuť na (v našich končinách) novú upírsku sériu, rozhodne treba siahnuť po Southern Vampire Mysteries.

Elis

4 komentáre:

  1. Momentálne naplno fičím na prvej sérii seriálu, no knihy mám v pláne už od (no strašne dlho). Neviem prečo asi pred polrokom som videla prvý diel TB a nepokračovala som, teraz vidím, že to bola obrovská chyba! Už by som asi mala prečítať aj knižnú predlohu (napokon knihy sú vždy lepšie ako sfilmovaná podoba)... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás to v knihovně nemají a k seriálu jsem se stále nedokopal. Ale musím si to sehnat prostě!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyborna kniha. dobre sa cita. serial nepoznam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. neviete kde sa daju stiahnut knizky na citanie??

    OdpovedaťOdstrániť