pondelok 14. septembra 2009

Audrey Niffenegger - The Time Traveler's Wife


Na dnes som si pripravila knižku ja. Rozhodla som sa pre The Time Traveler's Wife od Audrey Niffenegger.
Mnohí by podľa názvu usúdili, že sa jedná pravdepodobne o knižku na štýl britského seriálu Doctor Who alebo akejkolvek fantasy z budúcnosti. Tento príbeh je však z reálneho prostredia (pravdaže až na to cestovanie v čase).

Hlavnou postavou je Henry DeTamble (28), ktorý trpí ojedinelou genetickou chorobou "chrono-displacement", ktorá spôsobuje, že dokáže cestovať v čase. Pre Henryho to nie je nič ľahké, pretože sa po premiestnení ocitne úplne nahý na neznámom mieste bez toho aby mohol kohokoľvek kontaktovať. O jeho ojedinelom stave totižto veľa ľudí netuší. Takže sa väčšinou s tým musí vysporiadať sám, čo zahrňuje kradnutie oblečenia a akéhokoľvek spôsobu ako si vie zachrániť život. Preto je prekvapený, keď v knižnici, v ktorej pracuje, stretne Clare Abshire, 20-ročnú študentku umenia, ktorá tvrdí, že sa poznajú už vyše 14 rokov.
Clare sa totižto s Henrym po prvý krát stretla keď mala 6 rokov a do neznámeho muža v kríkoch na lúke za ich domom hodila svoju topánku. Ten neznámy muž bol pravdaže Henry, ktorý mal vtedy 36 rokov. Malá Clare si ho takmer okamžite obľúbi a tak nedočkavo čaká na každú jeho návštevu.

Neskôr sa Henry a Clare zoberú, no ani potom to pre nich nie je jednoduché. Clare sa trápi, pretože Henry sa niekedy stratí na veľmi dlhú dobu a nezostáva jej nič iné, iba na neho čakať, no zároveň sa mu snaží čo najviac pomáhať. Veľmi túži po dieťatku, no Henry začína strácať nádej, pretože pri každom jednom potrate Clare zoslabne, no ona neprestáva dúfať a silou mocou sa snaží aby mali vo svojom živote niečo normálne a prirodzené. Rozhodnú sa vyhľadať pomoc lekára, Dr. Kendricka, ktorý zo začiatku pravdaže nechce uveriť, že také niečo existuje, no neskôr sa mu ho podarí presvedčiť a snaží sa obmedziť Henryho cestovanie v čase.

Nebudem tu pravdaže rozprávať, celý príbeh, tým by som mnohým pokazila chuť prečítať si túto knižku. Tento príbeh je plný nádherných momentov a aj keď nie som veľkým fanúšikom romantických kníh, na túto nedám dopustiť.

Ak vás náhodou nepresvedčila táto recenzia skúste si pozrie filmové spracovanie, ktoré vyšlo teraz v lete. [:

Kimberly

2 komentáre:

  1. Túto knihu som objavila len nedávno no dúfam, že sa dostanem aj k prečítaniu ešte predtým, než uvidím film :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhodne :) No priprav sa, ze pri tejto knizke si poplaces ;))

    OdpovedaťOdstrániť