štvrtok 31. decembra 2009

David Herbert Lawrence - Milenec lady Chatterleyovej

Keď D. H. Lawrence napísal Milenca Lady Chatterleyovej, polovica Anglicka takmer pukla od jedu. Také zverstvo! Taká hanba! A prečo? Kapitoly totiž pokračovali aj tam, kde sa mali ostýchavo končiť vetami typu "A Jane mu rozviazala šnúrku na pyžame." Je to tak, bohapustný sex sa tiahne celou knihou (to je tiež dôvod, prečo sa budem venovať viac autorovi, ako obsahu).
Snáď sa zhodneme na tom, že napísať knižku, kde každý len obcuje bolo od Lawrencea nerozumné, hlavne v čase, keď sa každý bál anarchie a kŕčovito sa držal morálneho života. A myslím, že je nám všetkým jasné, že Daniel Steelovú by upálili zaživa, spolu s jej knihami o "nespútaných nociach vášne" Skutočne, to by sa nemalo predávať hocikomu. Alebo by sa to nemalo predávať vôbec. Ale dobre, späť k téme. Milenec Lady Chatterleyovej bol povláčený po všetkých novinách a kým sa našlo nejaké vľúdne slovo, autor bol dávno mŕtvy. To je smola, čo? Samozrejme, keby som chcela byť zlomyseľná, napíšem, že to má za to, že si vzal manželku svojho priateľa. A keby som chcela byť ešte zlomyselnejšia, podotknem, že boží prst ukázal aj na jej hlavu - volala sa Frieda (a opustila svoje malé deti!), pretože jej vysnívaný druhý muž bol surovec. Inými slovami, David ju mlátil ako žito. A vrchol škodoradosti bude ak napíšem, že to nič, lebo si toho spolu aj tak veľa neužili. Lawrence umrel na tuberkulózu dva roky po tom, ako dokončil Milenca Lady Chatterleyovej.
Chcete ešte nejaké pikošky o ich vzťahu? Viem, že chcete. Napríklad, Lawrence bol panic, keď vstupoval do manželstva a nikdy svojej bavorskej bohyni nezahol. Oh, a podľa jeho denníkov by si radšej vypichol obe oči, ako by sa mal pozerať na čosi také ponižujúce ako pornografia.
Lawrenceov denník o Milencovi lady Ch.: „Vôbec to nie je neslušná kniha. Týmto románom som sa dostal tak ďaleko ako nikdy predtým. Pre mňa je krásny, nežný a krehký ako nahé telo.“ David bol tak trocha šialenec a poriadny fanatik, ale čo, aspoň mal svoju teóriu.

Krysty

7 komentárov:

  1. Jejda, kedy to bolo napísané? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, vtedy už boli voľnejšie mravy :D

    premýšľam, že si to zoženiem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento článok ma pobavil :D Najmä tým to má za to... XD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ďakujem :)pôvodne som to chcela napísať seriózne, ale bolo by to na smrť nudné! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hehe, pikošky boli skvelé! :-) skvele napísané.
    zaujímavé, ja som Milenca LCh čítala asi v štrnástich rokoch a furt som sa nevedela dopátrať, kde je tam akože tá škandalózna erotika... :-D pritom som bola slušné dievča - ale akosi sa mi to proste nezdalo také šialene poburujúce. Holt, vždy som bola voľnomyšlienkár :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj, voľnomyšlienkárka! :)
    ďakujem!
    mne to tiež neprišlo také zahanbujúce, ako sa každý tváril, ale veď vieš. Tie časti ako sa jeho nástroj lásky majestátne vztýčil oproti Connie...tak tam som už strácala nervy :))

    OdpovedaťOdstrániť